Monday, October 18, 2010

N45 Galas

Musim PRK datang lagi, N45 Galas, maka semua pihak mula mengatur strategi dan gerakerja. PAS dan BN/UMNO macam biasa, masing-masing melihat disudut penjuru. bagi aku kali ini melihat PRK N45 Galas ini dari 3 penjuru kepimpinan, pertama Tok Guru, kedua Ku Li, dan ketiga Najib. 3 pemimpin ini memainkan peranan yang berbeza. masing-masing ada niat yang tersirat yang perlu diterjemahkan pada PRK kali ini.
Tok Guru, mahu melihat PAS masih diterima dibawah kepimpinannya. Walau dengan usia 80 tahun namun inilah masanya beliau cuba meyakinkan rakyat Kelantan untuk terus memangkah PAS. Segala masaalah dalaman PAS diukur oleh Tok Guru di PRK ini. Cuba diselindung dibalik Islam atau dibalik Hadis dan ayat AlQuran namun kalau ianya silap dan salah pasti akan terbukti. PRK kali ini akan dinilai sejauhmana rakyat Kelantan mahukan pimpinan Tok Guru, dan barisan pimpinan PAS di Kelantan. Mereka yang dianggap maksum dan dianggap segala usaha mereka ini diutus oleh Allah. Pelik, kalu dilihat rakyat Kelantan yang tidak boleh menilai baik dan buruk sesatu dengan hanya berselindung dibalik Islam. Hidup mati PAS, dan PAS sahaja yang akan membawa mereka ke surga walu tak perlu solat, walu menantu juga turut menipu rakyat, namun itu dos sebegitu boleh ditebus dengan bertaubat dan anda boleh masuk surga dengan syarat anda daftar sebagai ahli PAS.

Tadi kita bicara pasal Tok Guru, sekarang ni bab Ku Li pulak. Bagimana kuda tua ini dijulang kembali sedangkan dia sahaja yang berani lawan Presiden. Dulu dihina tapi bila PRk datang di Galas namanya disanjung, khidmatnya diperlukan. Namun orang bedarah raja ini tahu akan sepak terajang politik UMNO. Dia bukan baru masuk UMNO, dan dia juga bukan tak pernah keluar UMNO. Inilah manusia yang penuh dengan teka teki. Namun penerimaan Ku Li sebagai pengarah PRK ini dilihat sebagai bom jangka untuknya. Apa pun yang akan berlaku dia mahu dan mesti menang di PRK kali ini. Menang dengan bergaya. dan tika itulah nama yang merudum satu ketika dulu digilap kembali dan disanjung seperti anak emas. Tapi dalam KuLi sebagai senjata di Galas, UMNO perlu melihat sudut masaalah dalaman yang menjadi kenser dalam UMNO sendiri. Jika cah keting tidak berlaku, maka cerah sedikit laluan UMNO di PRK ini. Namun, Ketua Wanita dan ketua Pemuda serta juak-juaknya tidak akan berdiam diri dalam hal PRK ini. Selagi niat tidak dipasang untuk perjuangan UMNO, selagi itulah perjuangan peribadi mendahului segala-galanya. Aku lihat sendiri memo yang ditulis untuk menjatuhkan SU Bahagian, ditulis oleh orang lain dan ditandatangan oleh orang lain. Apa makna semua ini di kelantan. UMNO pusat perlu faham, inilah budaya rakyat Kelantan, inilah kehidupan rakyat kelantan. Tak kiralah dia UMNO ke PAS ke , jiwa untuk cah keting itu menebal dalam kehidupan harian mereka. Dibayar banyak mana pun tak pernah cukup kerana rakyat kelantan sduah dididik , siapa juga memberi maka mereka akan ambil. Politik silent killer rakyat Kelantan ini perlu diperhatikan, walu dia ahli UMNo, walu dia bertugas sebagai penjawat awam, namun PAS tetap dihati dan akan tetap memangkah PAS. Bebalik kepada KuLi, cerita-cerita kekuatan beliau setakat ini tidak lah semegah dahulu. Istana juga tiada kaitan lagi walu beliau berpangkat tok sedara atau sebagainya. Pada PRU 12 juga dilihat beliau kalah di DUN Galas dan apabila berpaling tadah isu royalti minyak, maka kekuatan nama mula berkurangan. Apapun, segala isu yang mendatang, Ku Li perlu berkerja kuat demi masa depan beliau bersama UMNO atau beliau dan UMNO Kelantan terus dipinggirkan oleh rakyat Kelantan.

Yang akhir, kita boleh lihat dari sudut YAB PM, sejauh mana rakyat Kelantan boleh terima idea belaiu 1Malaysia, budjet yang baru dibentang dan juga keikhlasan beliau membantu orang-orang melayu. Ini diukur secara keseluruhan terhadap pemerintahan beliau selama ini. Jagan dek kerana sebuah badan penyelidikan menyatakan bahawa rakyat sudah terima 1malaysia yang dibawa oleh beliau maka beliau boleh mendabik dada. Nah, inilah PRK di galas adalah kayu pengukur kepada beliau sejauhmana rakyat menerima beliau, dan sejauh mana UMNO Kelantan itu berkerja untuk beliau. Atau beliau terus ditipu oleh para penasihat beliau atau juga pemimpin UMNo Kelantan. YAB PM tak perlu menabur wang berjuta untuk rakyat Kelantan, mereka ini boleh befikir dan kalu ditabur pun bukan rakyat Kelantan yang dapat tapi juak-juak UMNO kelantan yang gomor duit tu. Maka YAB PM hanya perlu meyakinkan rakyat di DUN Galas bahawa beliau itu ikhlas dalam menjadi YAB PM rakyat tanpa hanya berkiblat di Serawak dan Sabah sahaja. Rakyat Kelantan yang sudah lama dikongkong oleh akidah PAS kekadang ternanti-nanti apa yang mereka boleh dapat dari YAB PM sendiri. Kasih sayang YAB PM amatlah dirindui oleh rakyat Kelantan. Selama lebih 20 tahun tiada pembelaan , maka tibalah masanya PRK ini sebagai satu permulaan untuk megorak langkah membantu umat melayu yang terpinggir dari segala arus....

Justeru, PRK kali ini 3 nama besar akan digalas disetiap penjuru dan disetiap saat untuk memastikan kemenagan bergaya dan naik turun nya sokongan rakayt diukur. Apa pun diharap segala janji walu dimana pihak sekali pun ianya diharapkan agar jagan hanya janji tinggal janji. Pihak PAS cukup lah mengheret Islam itu sebagai kubu untuk menutup segala keaiban. Yang salah tetap salah, anda itu membawa nam Islam dalam perjuangan anda maka yang salah tetap dihukum yang haram itu tetap haram. Sama juga UMNO, tak kan melayu hilang didunia, Islam itu tetap agama orang melayu, maka jagnalah dinoda Islam itu dengan tingkah laku mu. Harapan teman 3 pemimpin ini terus dengan jasa dan khidmat mereka untuk rakyat selamanya.....

No comments:

Post a Comment